Gastronomie
Klienti si mohou vybrat v nabídce polopenzi či plnou penzi. Snídaně jsou podávány formou švédských stolů. Během obědů a večeří jsou formou bufetových nabídkových stolů připraveny zeleninové saláty. Hlavní jídlo je servírované a klienti si ho vybírají z nabídky několika druhů pokrmů.
Lázeňská restaurace
Dieta č. 2: ŠETŘÍCÍ
Používá se pro klidová stádia nemocí trávicího ústrojí (funkční poruchy žaludku, poruchy sekrece žaludeční šťávy, při chronickém zánětu žaludku, vředovém onemocnění žaludku nebo dvanáctníku, při chronickém onemocnění žlučníku aj.), kdy nejsou vyžadovány změny v energetickém obsahu stravy ani ve vzájemném poměru základních živin.
Jde o plnohodnotnou dietu s lehkou stravitelností, kterou je možno podávat i dlouhodobě. Podává se menší množství stravy v intervalech 2 až 3 hodiny. Strava by se měla dobře kousat, jíst v klidu, ne hltavě a po každém jídle si odpočinout. Technologie vychází z technologických úprav, při nichž se nepřepalují tuky.
Dieta č. 3: RACIONÁLNÍ
Není žádné speciální dietní omezení.
Dieta č. 4: S OMEZENÍM TUKU
Je předepisována při onemocnění slinivky břišní a žlučníku (ne v akutním stavu). Je vhodná pro klienty po operacích žlučníku, po infekční hepatitidě. Je v mnohém shodná s dietou č. 2. Má však přísnější nároky na technologickou úpravu, na výběr a množství použitých tuků (je o třetinu chudší na obsah tuků). V dietě je dále nižší příjem cholesterolu.
Dieta je energeticky i biologicky plnohodnotná, je však snížen obsah tuků, proto je důležitá u klientů s kornatěním tepen, srdečními obtížemi a anginou pectoris. Nadměrné množství tuků se může usazovat na vnitřních stěnách tepen, překážet průtoku krve a tím přetěžovat srdce a celý cévní systém.
Dieta s nízkým obsahem tuků se také doporučuje při obezitě.
Dieta č. 8: REDUKČNÍ
Je určena klientům, u nichž je žádoucí docílit hmotnostního úbytku. Svou energetickou hodnotou se blíží ostrým redukčním režimům. Bílkovinná dávka je kryta v plném rozsahu, omezeny jsou však tuky a sacharidy. Součástí této diety jsou obvykle 1 až 2 ovocné či zeleninové dny v týdnu.
Dieta č. 9: DIABETICKÁ
Jde o dietu energeticky limitovanou. Základem je rozdělení jídla do denních dávek k zabezpečení rovnoměrného příjmu sacharidů s jejich co nejmenším kolísáním v jednotlivých jídlech. Protože jde o dietu určenou k dlouhodobému používání, je nutné, aby dieta obsahovala všechny biologicky významné součásti (zejména vitamíny a minerální látky) v dostatečném množství, aby nedocházelo k poruchám zdraví z jejich nedostatku. Zároveň musí být dieta dostatečně pestrá. K zajištění pestrosti se u této dlouhodobě užívané diety používají všechny technologické přípravy.
BEZLEPKOVÁ DIETA
Je indikována pro pacienty s celiakií, Duhringovou herpetiformní dermatitidou nebo s alergií na lepek a pšeničnou mouku. U této diety jsou eliminovány všechny potraviny vyrobené z obilovin, které obsahují lepek. Dieta obsahuje nejen speciální bezlepkové potraviny, ale i potraviny přirozeně bezlepkové.
Nabízíme základní potraviny. Doporučujeme klientům předem bezlepkovou dietu nahlásit. Bezlepkové pečivo pečeme v naší kuchyni.
DIETA S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY
Tato dieta je určena pro pacienty s intolerancí laktózy. Jsou vyloučeny potraviny s obsahem laktózy > 2g/100 g. Dieta je plnohodnotná za podmínek podávání dostatečného množství tvrdých sýrů a tvrdého tvarohu, které přirozeně obsahují velmi málo laktózy, popř. rostlinných nápojů obohacených vápníkem nebo tzv. nízkolaktózového, případně bezlaktózového mléka.
Nabízíme základní potraviny. Doporučujeme klientům předem dietu nahlásit.
Při zajišťování komplexní a příspěvkové lázeňské péče spolupracujeme se všemi zdravotními
pojišťovnami v České republice.